PROMOSI & SENARAI HARGA SHAKLEE

Monday, April 9, 2012

6 TIP MUDAH MINUM AIR DENGAN BANYAK

SHAKLEE


1.) Bawa sebotol air ke mana sahaja anda pergi
SHAKLEE

 Usah beli minuman botol, sebaliknya anda boleh bawa sendiri dari rumah. Ia bukan saja membantu anda berjimat, malah ia juga pilihan yang lebih selamat dan sihat.


2.) Letak segelas air disebelah anda
SHAKLEE Sekiranya anda duduk untuk tempoh masa yang lama, contohnya di meja kerja anda, letakkan segelas air. Apabila anda teringat atau tertengok gelas air anda tu, ambillah ia dan minum. Ingat untuk minum air secara kerap.


3.) Setkan masa
PENAPIS AIR SHAKLEE Jam tangan digital atau malah telefon bimbit anda boleh memberi peringatan setiap jam untuk minum air. Apabila jam yang anda set tu berbunyi, tuangkan segelas air dan minum. Walaupun anda minum secawan kecil air (180ml) setiap jam, apabila waktu kerja selama 8 jam berakhir, anda telah pun berjaya minum air sebanyak 1.4L!


4.) Dapatkan penapis @ sistem rawatan air yang berkualiti
PENAPIS AIR SHAKLEE Shaklee Get Clean Water Pitcher. Rasa air yang dirawat atau ditapis lebih sedap untuk diminum. Air yang ditapis lebih ’ringan’ dan mudah ditelan!



5.) Tambahkan sehiris limau atau timun
 Anda akan minum lebih banyak air sekiranya rasanya lebih sedap. Macammana nak tambahkan kesedapan air? Mudah saja. Caranya ialah dengan menambahkan sehiris limau nipis (lemon) atau timun. Atau, jika anda lebih suka minum air yang sejuk, simpan 1 jag air dalam peti ais. Minumlah air sejuk itu sebanyak mungkin. Orang kata, minum air sejuk kurang bagus. Tapi sebenarnya ia TAK BENAR. Yang tak bagus ialah air yang ada AIS. Air sejuk dalam peti sejuk, tak ada masalah.


6.) Makan buah-buahan yang mengandungi banyak air
PENAPIS AIR SHAKLEE Makanlah buah-buahan yang ada banyak air seperti buah tembikai (92% mengandungi air mengikut berat) dan tomato (95% mengandungi air). Untuk lebih sedap, anda boleh blender (kisar) buah tembikai segar dengan sedikit ais dan tambah beberapa helai daun pudina (jika anda suka) untuk lebih segar dan berkhasiat.



Hubungi saya 012 - 338 5506 untuk ketahui makmulat lanjut mengenai penapis air Shaklee Get Clean Water Pitcher!!

MANFAAT LIMAU NIPIS UNTUK KULIT WAJAH





1.) MENGURANGKAN MINYAK DI WAJAH
 Perahkan sebiji limau nipis dan campurkannya dengan satu sudu teh timun dan beberapa titis pasti bunga ros. Sapukan campuran ini di wajah dan biarkan selama 15 minit sebelum membersihkannya.


2.) MENGHILANGKAN JERAWAT
Potong limau nipis dan perahkan jusnya ke dalam mangkuk. Campurkan jus itu tadi dengan satu sudu teh serbuk sulfur. Kemudian, sapukannya pada bahagian wajah yang berjerawat.


3.) MENGURANGKAN KEDUTAN
 Potong dan perah jus nipis secukupnya ke dalam mangkuk. Campurkannya dengan satu sudu makan minyak kayu putih dan 1/4 sudu makan serbuk kapur sirih. Kacau hingga rata dan sapukan pada wajah seperti anda memakai bedak sejuk.


4.) MEMBERSIH WAJAH
 Tumbuk kacang pecan hingga hancur kemudian campurkan dengan jus perahan limau nipis dan kacau hingga rata. Cuci wajah menggunakan campuran ini selama 15 minit sebelum membilasnya seperti biasa.


5.) MENGHILANGKAN BINTIK-BINTIK HITAM
 Potong limau nipis kepada beberapa hiris dan tekapkannya pada kawasan wajah yang bermasakah selama 10 minit.

Shaklee the best supplement ....
Hubungi Sha 0123385506 

Thursday, April 5, 2012

Omega Guard Shaklee vs Lemak Tepu

PROTECT YOUR HEART

OMEGA GUARD SHAKLEE

Shaklee Omega Guard Minyak Ikan Terbaik Di Dunia 

Shaklee Omega Guard diekstrak dari laut air sejuk (sardin,mackerel,herring,anchovies) di perairan negara Jepun. Ia bukan dari hati minyak ikan. Omega Guard Shaklee adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan. Berbanding dengan produk lain Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi.

Apakah Omega-3?
Omega 3 adalah asid lemak yang penting (EFA), dan tidak boleh diperbuat oleh badan kita . Kebanyakan orang tak mendapat cukup omega-3, dan orang yang dalam darahnya ada mengandungi trigliserida yang tinggi perlu lebih banyak omega-3. Asid lemak Omega-3 boleh didapati dalam minyak ikan dan tumbuhan tertentu. Minyak ikan mengandungi kedua-dua DHA dan EPA, manakala walnut, flaxseed, dan minyak zaitun mengandungi ALA. ALA ni akan diuraikan kepada EPA dan DHA, jadi ia bergantung pada tubuh juga… kalau enzim dalam badan tak berapa bagus, tak banyak lah ALA yang diuraikan. Haa… jangan taktau dalam Omega Guard Shaklee ada semua tu.. DHA, EPA, ALA…

EPA penting untuk kesihatan jantung dan sendi, manakala DHA adalah penting untuk perkembangan dan fungsi otak .

omega guard shaklee

Faedah & kepentingan Omega-3:

  • Merendahkan tahap trigliserida dalam darah
  • Mengurangkan risiko serangan sakit jantung
  • Mengurangkan risiko ritma jantung tidak normal yang berbahaya
  • Mengurangkan risiko strok
  • Melambatkan pembentukan plak atherosclerotic
  • Merendahkan tekanan darah
  • Mengurangkan kekakuan dan kelembutan sendi
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
## Semua risiko di atas kebanyakannya di sebabkan lemak tepu

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa omega-3 menggalakkan kesihatan kardiovaskular dan membantu mengekalkan tekanan darah yang normal. Omega-3 juga menyokong otak, visi, dan fungsi sendi yang sihat

Mengapa Omega Guard Shaklee?

Shaklee dah berada di pasaran dan terbukti berkesan sejak lebih 50 tahun lalu. Omega Guard Shaklee adalah ultrapure , dibuat dengan begitu sempurna, penyulingan 3 peringkat secara semula jadi memberi manfaat asid lemak pada masa yang sama mengeluarkan sebatian berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam ikan. Omega Guard dibuat dari ikan, bukan hati ikan yang boleh memberi kesan toksik.

Siapa Yang Sesuai Mengambil Omega Guard?

  • Ibu hamil
  • Ibu menyusu
  • Kanak-kanak (1 tahun ke atas)
  • Lelaki
  • Warga Emas
  • Mereka yang mengalami darah tinggi, kolesterol tinggi, diabetes
  • Mereka yang mementingkan kehidupan sihat
omega guard shaklee
Anda boleh dapatkan Omega Guard hari ni… Minyak ikan terbaik, bebas bahan kimia, dan semestinya halal!

KENAPA IKAN LAUT AIR DALAM?

Pada tahun 1970, seorang saintis Amerika, pemenang Nobel prize, telah menemui satu rahsia: Penduduk Eskimo yang hidup dalam persekitaran yang berbeza mempunyai tahap kesihatan yang berbeza.

Orang eskimo yang hidup di Greenland, Denmark telah bekerja sebagai nelayan tidak menghadapi masalah jantung, lelah, tekanan darah tinggi, dan kencing manis. Manakala, kaum eskimo yang menetap di Amerika Utara, yang berkerja sebagai pemburu, dan makanan utama mereka ialah daging yang mengandungi banayak kolesterol, menghadapi masalah kesihatan yang berkaitan dengan penyakit jantung. 

Penyelidikan lanjut mengenai ikan air laut sejuk menunjukkan; ikan dari air laut dalam mengandungi asid lemak tidak tepu yang sangat tinggi, iaitu EPA dan HDA yang boleh merendahkan lemak dalam darah, menurunkan pengumpulan platlet darah dan melambatkan pembentukan thrombus, merawat penyakit lelah dan alahan kulit dengan berkesan.

OMEGA GUARD SHAKLEE ATAU LECITHIN UNTUK KURUS???

Ramai pelanggan bila cuba untuk turunkan berat, mereka akan keliru sama ada nak pilih pengemulsi lemak antara Lecithin atau Omega Guard. Ini kerana kedua-dua produk ni dicadangkan untuk proses penurunan berat badan. Jadi sebelum anda memilih untuk mendapatkan samada Lecithin atau pun Omega Guard, apa kata baca dulu kupasan kedua-dua produk berikut.

Lecithin adalah makanan super semulajadi yang hebat seperti mana kebanyakan supplement yang digabungkan di dalam satu kapsul kerana ianya membekalkan gabungan lemak yang bernutrisi dan sesetengah vitamin B. Orang ramai menggunakan supplement Lecithin sejak berdekad lalu. 


Sumber terbaik Lecithin boleh ditemui di dalam kuning telur dan susu soya (serta otak haiwan, yang diambil sebagai makanan) tetapi kita tidak mampu untuk mengambil sumber Lecithin tersebut di dalam kuantiti yang diperlukan oleh keperluan harian kita. Ini adalah perkara yang sangat merugikan kerana Lecithin sangat berguna kepada hampir kebanyakan sel di dalam tubuh badan kita.

Lecithin digunakan oleh tubuh badan kita dalam beberapa cara yang berbeza tetapi kebanyakan menggunakan supplement Lecithin terutamanya untuk kawalan kolestrol atau pun untuk meningkatkan minda.
Lecithin sebenarnya adalah campuran semulajadi phospholipid. Walaupun Lecithin bukanlah nutrien penting, ia mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang menjadikan ianya bernilai termasuk sebagai sebahagian daripada rutin tambahan harian. Ia melindungi sel-sel anda dengan memudahkan pergerakan lemak, bahan buangan, nutrien dan ion dalam dan di luar sel-sel, sambil mengekalkan struktur sel yang kuat untuk mengekalkan bentuknya.


TESTIMONI OMEGA GUARD + SUSU ANAK

omega guard shaklee

TESTIMONI OMEGA GUARD SHAKLEE
PENYAKIT ASTHMA


omega guard shaklee


    HARGA PASARAN OMEGA GUARD SHAKLEE  >>> RM 136.00
      >>> 90 BIJI <<<

PENGEPOSAN SEMENANJUNG                                 >>> RM 10
    PENGEPOSAN SABAH/SARAWAK                             >>> RM 20

    DAPATKAN HARGA ISTIMEWA DARIPADA SHA
    Hubungi saya SMS/WHATSAPP :012-338 5506 (SHA) untuk tawaran hebat 



    Bonda Sha
    Shaklee Independent Distributor
    ID No.: 853871
    Contact No.: 012 - 338 5506

    omega guard shaklee


    Tips ~ Perut Kempis Dambaan Wanita | KURUS DENGAN SET TERBAIK SHAKLEE

     SHAKLEE 

    Perut Kempis



    1. Melangsingkan badan,cara paling mudah dan murah ialah ketiga2 bahan ini dikisar dan diperah airnya utk diminum ..amalkan 2x sehari..insyaAllah badan beransur langsing dan menarik
    • Dua biji lobak merah dipotong
    • Sebiji mentimun segar,
    • Sebiji limau nipis,
     2. minum air suam tak minum sejuk sekurang-kurangnya 3 Liter sehari.

     3. elakkan mengambil makanan yang bergoreng dan berlemak.

     4. minum jus pengaga tiap2 pagi. 

    5. Bengkung 2x seminggu (malam sahaja) ---> selepas kembali bekerja. 

    6. Untuk mengelakkan perut dari mengelembir maka, boleh buat sits up sebanyak 50 - 100x waktu pagi2. 

    7. minum air asam jawa (sederhana pekat) secawan sebelum sarapan benda lain. 

    8. Pastu bersihkan perut dgn air suam untuk bukak liang2 roma dan sapukan campuran limau nipis dan kapur sireh. paling cantik kalau baru deliver (belum sampai 6 bln) sebab perut tengah lembut. 

    9. makan yogurt 3 kali sehari.. pilih low fat yg kurang gula.... sekali makan, 1 bekas kecik yang biasa jual tu... sebab kata org dia bantu penghadaman (dan lain2 khasiat)... jangan lupa cari yang ada live culture atau kultur hidup.... yogurt ni boleh gak tampung keperluan kalsium utk ibu menyusu... so ok la kan... 2 dalam 1.... 

    10. kurangkan minum during eating and kalau minum make sure warm and plain water and minum sikit2 cos nanti lemak makanan susah hadam. after half hour baru minum byk. 

    11. Sebenarnya hal2 pengempisan perut ini seelok-eloknya dibuat semasa dalam pantang. Barut perlu digunakan selama 44 hari atau sepanjang pantang terutama sebelum makan. Ini adalah kerana pada masa dalam pantang urat-urat semuanya kembang. Bila tak dijaga dengan baik semasa pantang, perut akan terus membuncit sebab urat2 x kecut dengan sempurna. 

    12BELLY DANCING. sambil senaman boleh menghiburkan hati. buat la sendiri2 dlm bilik tidur or shower.

    13. nak kempiskan perut paling sempoi dan menyeronokkan anda dan anak anda.sambil baring ,bengkok kan kaki ..letak anak kat kaki tu..pas tu angkat kan baby tu pakai kaki buat selalu confirm perut boleh flat...and enjoy... 

    14. ...Untuk perut bahagian atas:-baring atas katil,bengkokkan lutut ,pastu angkat kepala dan badan selari/serentak setinggi yang boleh pastu tahan dalam kiraan 8..Ulang 8 kali 1 sesi .Untuk Perut bahagian bawah(area rahim)-ni yang paling susah lemaknya nak dibuang...baring kaki diluruskan pastu angkat kaki keatas(badan akan jadi bentuk L kalau di lihat dari tepi)...Ulang 10-20 kali satu sesi..Buat setiap hari sebelum tidur..Pasti perut kita flat walaupun berbadan gempal...Tujuan senaman ini untuk mengetatkan otot perut supaya perut tak melendut/mengeleber/berlipat...

    15. jangan mandi lepas mkn. nanti suhu badan sejuk and penghadaman kurang efectif.

    16. bangun pagi the first thing yang boleh buat ialah minum plain water. tak tau apa kebaikan tapi buat since ramai bagi that tip. mungkin so that body tak terkejut sgt kut. siap ader yg bagi tip minum b4 berus gigi. 

    17. kunyah very slow. so badan tak penat nak process food yg besar2. 

    18. this one sangat2 penting. pastikan makan at least 4 hrs b4 go to sleepobvious reason is makanan tak sempat digest b4 that. 

    19. jangan lupa plak untuk exercise. tak kira la apa2 pun..boleh juga berjogging di kala hujung minggu, berbasikal (tak kira kat dlm rumah atau di luar rumah), naik tangga turun tangga (pun dikira exercise juga) n pada yang surirumah tu, sibukkan diri anda dengan hal2 di rumah..pun dikira exercise juga...sapu sampah, mop lantai, bersihkan bilik air , bla..bla..bla..banyak kan kerja kat rumah..kalau hari2 buat, tu pun dikira exercise juga tu.. lagi best, senang tak payah keluar belanja untuk pergi gym

    20. breastfeed baby...

    selamat mencubaaaa..sebab saya pun nak praktikkan gak aa..dulu mmg rajin buat sit up mmg nampak ketara kalo rajin buat sit up ni..tapi lama2 terlebih mkn vitamin M (malas)..tu yg jadi lemak tu bertimbun balik hhehe..... jom amalkan tips ni yer.

    Antara lain ialah dengan diet dengan supplement Shaklee. Sha adalah pengedar shaklee, dah ramai bleh kurus dengan shaklee lebih-lebih lagi berdiet secara sihat tanpa bahan pengawet dengan shaklee. 


    kempis perut




    kempis perut


    kempis perut

    Diatas adalah antara- antara testimoni shaklee yang telah berjaya "slim"


    Hubungi saya SMS/WHATSAPP :012-338 5506 (SHA) untuk tawaran hebat 



    Bonda Sha
    Shaklee Independent Distributor
    ID No.: 853871
    Contact No.: 012 - 338 5506

    Perut Kempis

    7 Sebab Anda Perlu Belikan Anak Anda Meal Shakes Shaklee ..bukan sekadar beli sebab testimoni best..

    MEAL SHAKES
    *FREE GIFT*
    *FREE POSTAGE*
    *FREE CONSULTATION*



    Jom baca 7 fakta tentang Mealshakes Shaklee ni..

    • Complete Nutrients - Provides 24 types of A to Z essential vitamins, minerals and trace minerals. Deficiency in trace minerals will affects the absorption of vitamins and causes inactive enzymes. It also contains soy lecithin that works hand-in-hand with fat soluble vitamins.
    • Supplies Key nutrient to cells - Rich in protein (contain no lactose) that helps in forming skin, nails, hair, organs, blood, immunised cells etc.
    • Aids in Growing Up - Contains folic acid, biotin, rich in calcium and magnesium that are needed for building bones and cells in the growing up process.
    • Anti-Oxidants - Contains vitamins A, C, E, zinc, selenium which are the anti-oxidant components for anti-ageing.
    • Restore skin complexion - Contains complete vitamin B-Complex, iron, copper to form healthy red blood cells, thus improves the skin colour complexion. 
    • Detoxification - Rich in soluble fibre that helps the (peristalsis of colon and stomach/bowel movement) to excrete excess fat and waste from the colon and stomach.
    • Great Taste for young and old - Delicious drink with natural fructose; quick replenishment of the necessary nutrients for the body; contain no artificial colouring and artificial sugar.

    Its the fact!!! Sha telah berikan Mealshakes kepada anakanda Syahid seawal usianya 1tahun 2bulan..sha campurkan dalam minumannya. Alhamdulillah, dengan izin Allah anakanda Syahid dah tak meragam,sakit tubuh dan tak lena tidur malam bila balik ke kampung Terengganu seperti sebelum ni..syukur sangat2. Hati ayah dan bonda rasa lega sangat dan tak risau lagi untuk bawa anakanda Syahid travel jauh..

    Selera Syahid pun semakin meningkat..makan je setiap masa,sampai Makwe (mak Sha) kata time tidur je boleh stop makan..hehehe.

    Anakanda sangat aktif dan bijak..pada usia 18 bulan dah pandai tadah tangan baca doa setiap kali sebelum makan.Dah pandai pujuk bonda bila tengah marah.hehehe..


    Selain dari pengalaman Sha,di sini Sha nak kongsi juga pengalaman ibu-ibu yang telah berikan anak mereka Mealshakes:
    • FB Neslo Beng Wardah Anak sy dulu mcm tu jg. Batuk kahak. Sy bg mealshakes 1 sudu kecil dlm susu dia. Alhamdulillah dgn izin allah, smpi skang dh xde dh nafas bunyi2 atau batuk mcm sesak nafas :)
    • FB  Beeha Yunos alhamdulillah,pas makan mealshakes+omega nmpk sgt beza..dah 2bln tak g ENT..alhamdulillah sgt2..kalau selsema (jangkit cousin2 dia) kejap aje dah baik..kalau tak 2mggu tak baik n kena rujuk ENT gak..alhamdulillah :))
    • FB Hanis Amin betul..betul..betul.. muadz pun alhamdulillah lepas setahun start bagi makan meal shake & omegaguard dah jarang sangat kena demam & selsema. Kalau tak boleh kata sebulan sekali atau dua kali selsema. Apa2 pun semuanya rahmat dari Allah, kita cuma berusaha

    Selain itu, Mealshakes Shaklee juga terkandung 19 vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh badan si manja bagi membesar dengan lebih cergas dan cerdas!!


      HARGA PASARAN MEAL SHAKES SHAKLEE    >>> RM 113.75

    PENGEPOSAN SEMENANJUNG                     >>> RM 10
    PENGEPOSAN SABAH/SARAWAK                >>> RM 20

    JOM DAPATKAN HARGA KASIH SAYANG DARI BONDA SHA

    HUBUNGI SHA : 0123385506


    MEAL SHAKES

    Wednesday, April 4, 2012

    Kepentingan Air Masak/Air Putih/Air Suam/Plain Water



    Saranan asas pakar perubatan dan pemakanan ialah minum banyak air iaitu sekurang-kurangnya 8-10 gelas atau 2 liter sehari untuk mengekal dan meningkatkan kesihatan.Bagaimanapun, untuk minum air sebanyak itu bukan mudah kerana ia bermakna kita kerap berulang ke tandas dan bagi sesetengah orang, terutama yang berumur, ia sungguh menyusahkan dan dianggap masalah atau gangguan. Malah, ada orang bimbang mereka mengalami masalah kesihatan tertentu jika kerap buang air kecil. Pada kebiasaannya, pundi kencing dikosongkan setiap empat jam. Jadi buang air kecil enam hingga tujuh kali sehari adalah perkara normal bagi individu sihat yang minum air secukupnya.Pundi kencing bertindak sebagai tempat menyimpan air kencing dan boleh mengembang untuk menampung sehingga 350 hingga 550 militer air kencing.Kita biasanya terasa hendak buang air kecil apabila kandungan pundi kencing lebih kurang 200 mililiter, tetapi kapasiti normal ialah sekitar 400 mililiter.Yang tidak normal ialah jika anda kerap bangun malam untuk buang air kecil.Kerap buang air kecil pada siang adalah perkara baik kerana ia proses semula jadi untuk menyingkirkan sisa toksik dan bahan buangan dari badan.

    Antara kepentingan air: 
    • Minum air sekurang-kurangnya lima gelas sehari boleh mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45 peratus, kanser payudara (79 peratus) dan kanser pundi kencing (50 peratus).  Walaupun tahu kepentingan dan manfaat air, tidak ramai sanggup berulang alik ke tandas. Mereka bukan saja minum sedikit, tetapi turut mengelak makanan yang mengandungi banyak air. Sumber air kita datang daripada minuman (47 peratus), makanan (39 peratus) dan proses metabolisme di dalam sel (14 peratus). 
    • “Air penting untuk melarutkan hasil sampingan metabolisme seperti asid urik dan urea yang diangkut oleh darah ke buah pinggang. Air mencukupi diperlukan untuk mengeluarkan bahan buangan ini dari badan dengan berkesan kerana kekurangan air memaksa buah pinggang bekerja lebih keras untuk menapis bahan toksik dan lama kelamaan ia boleh menyebabkan kerosakan organ penting ini.
    • “Air juga diperlukan untuk menjadi pelincir kepada pergerakan sendi dan kajian menunjukkan pengambilan 8-10 gelas air sehari boleh mengurangkan kesakitan sendi pada 80 peratus pesakit artritis.
    • “Air turut menjadi bahan asas paling utama untuk aktiviti enzim dan kawalan suhu badan; membolehkan darah menghantar oksigen dan nutrien kepada sel di seluruh badan. Kekurangan air menjejaskan semua proses ini dan khasiat makanan mungkin tidak dapat diagihkan dengan baik ke seluruh badan,” Badan kita membabitkan 70 peratus air dan jika air ini bersih, sel badan jadi lebih segar dan kuat. Air bersih boleh merangsang sistem pertahanan badan, metabolisme sel dan mengurangkan risiko sel menjadi tidak normal, mencegah bahan toksik daripada merebak ke sel lain dan merendahkan peluang mendapat jangkitan.
    • Air untuk buang lemakBagi individu yang mahu mengurangkan berat badan, minum banyak air kosong antara jalan terbaik. Air elemen penting untuk membantu meningkatkan metabolisme badan dan mempercepatkan proses pembuangan lemak. Untuk kekal sihat dan bertenaga, setiap orang perlu minum sekurang-kurangnya lapan hingga 10 gelas air kosong sehari.Masalahnya ramai orang keliru antara isyarat ‘lapar’ atau ‘dahaga’. Kekeliruan ini menyebabkan ada orang mencari makanan setiap kali satu daripada isyarat ini diterima otak.Akibatnya berat badan bertambah tanpa disedari.Masalah ini lebih ketara di kalangan orang tua kerana deria rasa mereka menjadi kurang sensitif. Tidak hairan jika ramai orang tua mengalami masalah kekurangan air dalam badan.

    Kesan kekurangan air:
    • Menurut Pakar Air Bertauliah Persatuan Kualiti Air (WQA), Michael Long, kekurangan air adalah punca utama keletihan pada waktu siang yang boleh menyebabkan pernafasan menjadi pendek, sakit perut, kebas dan risau tanpa sebab munasabah.Mengantuk selepas makan tengah hari adalah petanda penting badan kita kekurangan air. Air diperlukan untuk proses pencernaan dan metabolisme makanan. Untuk menjalankan proses ini, badan mengambil air daripada sel badan (termasuk darah).Oleh kerana air membabitkan dua komponen iaitu dua molekul hidrogen dan satu molekul oksigen (H2O); apabila ia digunakan untuk proses pencernaan, bekalan oksigen ke otak berkurangan. Ini sebabnya kita berasa mengantuk, letih dan sukar menumpukan perhatian kepada kerja selepas makan. 
    • Long berkata, satu-satunya kesan sampingan yang dialami ialah kerap berulang ke tandas dan ia dianggap perkara baik. Secara umumnya kita tidak akan mengalami masalah ‘terlalu banyak air’ kerana badan secara automatik mengeluarkan air berlebihan.Yang lebih kerap berlaku ialah kekurangan air (dehidrasi). Ramai orang tidak sedar mereka mengalami kekurangan air yang kronik. Antara contoh kekurangan air yang kronik ialah apabila anda hanya pergi tandas satu atau dua kali sehari, berasa dahaga, kulit menjadi kering dan mengalami masalah retensi atau tegasan air. “Retensi air yang menyebabkan perut terasa kembung atau kaki nampak bengkak adalah tanda kekurangan air, bukan sebab terlalu banyak air. Kita berasa kembung kerana badan cuba mengekalkan keseimbangan garam galian. Cara untuk atasi masalah ini ialah dengan minum air secukupnya iaitu antara lapan hingga 10 gelas sehari. Anda akan dapat lihat perubahan positif secara perlahan-lahan.  
    • “Kekurangan air menyebabkan bahan buangan yang perlu dikeluarkan dari badan terkumpul dan lama kelamaan boleh mengakibatkan masalah kesihatan, contohnya pembentukan batu karang. 
    •  Kehilangan hanya dua peratus air boleh menyebabkan otak kurang cerdas, ingatan jangka pendek menjadi kabur, sukar mengira dan menumpukan perhatian ketika membaca.“Jadi usah risau jika anda perlu selalu ke tandas kerana ia antara cara meningkatkan kepekaan fikiran, khususnya bagi individu yang banyak duduk ketika bekerja.“Banyak kajian menyarankan kita berhenti rehat setiap satu atau satu setengah jam. Pergi ke tandas boleh dianggap sebagai ‘rehat’ yang bukan saja baik untuk membersihkan badan, tetapi mampu meningkatkan tumpuan fikiran,” katanya.

    Badan kehilangan air melalui:
    • Pernafasan (1 gelas air – 14 peratus)
    • Air kencing (5 1/2 gelas air atau 50 peratus)
    • Peluh ( 2 gelas air – 34 peratus)
    • Najis (1/2 gelas air – dua peratus)

    Langkah terbaik ialah minum air: 
    • setiap kali terasa lapar. Kajian menunjukkan segelas air kosong boleh menghilangkan kelaparan di tengah malam dan berita baiknya, air tidak mengandungi kalori. 
    • pakar pemakanan menyarankan supaya minum setiap kali sebelum makan. Air membuatkan kita terasa cepat kenyang dan ini secara tidak langsung dapat mengelak kita makan banyak.
    # Ingat, air yang perlu diambil ialah air kosong. Minuman manis mengandungi kalori kosong iaitu yang tidak diperlukan badan.




    Ini sebabnya pakar kesihatan menyarankan kita minum sekurang-kurangnya lapan hingga 10 gelas atau kira-kira dua liter air sehari. ~Sumber : Harian Metro