Ikan Cencaru Sumbat
Bahan-bahan:
Ikan cencaru
5 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
1 sudu cili kisar
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu teh garam
1 batang serai
Minyak
Ikan cencaru
5 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
1 sudu cili kisar
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu teh garam
1 batang serai
Minyak
Cara-cara:
* belah ikan cencaru di bahagian tengah untuk sumbat
* tumbuk lumat serai
* masukkan bawang putih dan tumbuk separa lumat
* masukkan belacan, cili kisar, serbuk kunyit dan garam
* kacau rata dan sumbatkan di bahagian tengah ikan
* panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing
* sedia untuk dihidang
* belah ikan cencaru di bahagian tengah untuk sumbat
* tumbuk lumat serai
* masukkan bawang putih dan tumbuk separa lumat
* masukkan belacan, cili kisar, serbuk kunyit dan garam
* kacau rata dan sumbatkan di bahagian tengah ikan
* panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing
* sedia untuk dihidang
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment