Monday, September 22, 2014

RESEPI IKAN MASAK PINDANG

Ikan Masak Pindang
Bahan-bahan:
Ikan (bawal / parang / tenggiri / kembong / mambong)
1 sudu besar belacan
2 inci kunyit hidup
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai (diketuk)
3 biji cili merah (potong tengah)
Asam jawa
Minyak
Garam
Cara-cara:
* tumbuk kunyit hidup hingga lumat
* masukkan belacan dan tumbuk sebati
* masukkan bawang merah dan tumbuk separuh lumat
* masukkan bawang putih
* pamaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan tumbuk sehingga naik bau/pecah minyak/garing
* masukkan air asam jawa, serai dan cili merah
* setelah mendidih, masukkan ikan dan garam secukup rasa
* kacau sehingga ikan masak
* sedia untuk di hidang
SELAMAT MENCUBA!!!




No comments:

Post a Comment